Home
Over onze leden



Ons lid Frans André

Ik ben Frans André en ben sinds 2008 weer lid van een vogelvereniging geworden. In Onze Vogels van februari 2009 stond een artikel over mijn hobby en de nieuwe volière, die ik gebouwd heb. Mijn dochter schreef het. Hier komt het.

Opnieuw bevangen door tropische vogels, dus kwam er een volière!
Vroeger was mijn vader in zijn Enschedese tijd vooral liefhebber van bruine zebravinken. Hij hielp in die tijd de bekende zebravinkenliefhebber Jan Norde met een volière bouwen. Nu al lange tijd in Hardenberg wonend, raakte hij weer besmet met het vogelliefhebbervirus. Vorig voorjaar besloot hij samen met ons om weer zebravinken en andere vogels te gaan houden. Onder andere werd de landelijke zebravinkenshow in Veenendaal bezocht.


De zomer en het najaar werden gebruikt om zo voordelig mogelijk alle juiste materialen in te slaan en de tuin aan te passen voor de volière. In de winter werd begonnen met de aanleg van het nachthok. En wat voor een! Er werd een fundering gemaakt waarbinnen beton met bewapening werd gestort. Daarvoor waren er eerst waterleidingen en stroomkabels door de tuin gelegd naar de juiste plaats. Op die fundatie kwam een opbouw van wanden van sandwichplaat (geïsoleerde wandmateriaal met aluminium er om heen). De hoeken werden compleet gemaakt met alu stripprofielen. De wand naar de buitenvolière bestaat uit ramen met dubbel glas. Er is onder en boven voor zowel kwartels als vogels rekening gehouden met een royale in- en uitgaan mogelijkheid naar de buitenvolière. Het lage puntdak is afgewerkt met dakleer. Van binnen uit werd het dak geïsoleerd met tempex en vervolgens afgetimmerd. De afmetingen zijn 2 bij 2 meter, de hoogte binnen 1,80. Van deze ruimte is een strook van 60 cm breed besteed aan sluis en een plaats voor drie broedkooien om selectief te kunnen kweken. De rest van de ruimte is de vlucht waar alle vogels kunnen broeden. Mijn vader is van huis uit elektricien. Vandaar dat de TL verlichting met een automatische dimmer naar dag- en nacht mode in te stellen is en dat de tijd goed automatisch geregeld kan worden. Vanuit het binnenhok kan je naar de buitenvolière, die 2,60 bij 2 bij 1,80 meter groot is. De staanders en leggers zijn van alu buisprofiel 2x2 cm waarop het volièregaas met popnagels is aangebracht.


Begin april werd de accommodatie ingericht en in gebruik genomen, direct al met veel succes. De inmiddels aangeschafte koppels vogels hebben begin juni al voor aardig wat nakweek gezorgd, waaronder bruine en bonte zebravinken, natuurbroed gouldamadines en een cinnamon getekend diamantduifje, zoals op de foto te zien is.
De hele familie leeft intens mee met wat zich allemaal in de volière afspeelt. En….het is nu al zeker dat het vogelliefhebbervirus ook overgeslagen is mijn broer en mij.
Annemieke André.